Ohana is het woord voor familie. Maar ook voor een meer hechte groep, wordt ook met Ohana gekenmerkt, zoals wij het veelal het verenigingsleven, de voetbalclub, etc. benoemen.

Tutu, Kane, Wahine en Keiki betekenen respectievelijk: grootouder, man, vrouw en kinderen

Kane is het woord voor man. Vaak met een liggend streepje op de a geschreven, echter die kon ik niet vinden in het symbolenschema. Volgens legende ook de Oppergod, de eerste god van voortplanting. Wahine is vrouw of vrouwen. Tutu Wahine kan grootmoeder betekenen, maar ook Kupuna Wahine kan grootmoeder zijn. Kupuna heeft de betekenis van voorouders in het algemeen.

Wahine doet me ook denken aan een cd met deze naam en let daarbij eens op nummer 3 en 10: Lei’ohu Ryder komt in het najaar naar Nederland. Meer details worden later bekend gemaakt op de website van Malamalomilomi.

Kinderen hebben ook een belangrijke rol binnen de Hawaïaanse cultuur. Op mijn eerst reis naar Hawaï zagen we bijvoorbeeld een dagje uit van kinderen van de lagere school naar het strand. Daar waren diverse `oude ambachten` uit de Hawaïaanse cultuur waarover van alles werd verteld: kano’s maken, vissen en netten maken, etc. Hawaïaanse taal en cultuur is een onderdeel van het lesprogramma.

 

HawaIaanse Bloem

Wil Je GRATIS De Nieuwste

Aanbiedingen Ontvangen?

Het aanmelden is gelukt! Hartelijk Dank!

Pin It on Pinterest

Share This